Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is het kennis- en adviescentrum voor de bakkerijbranche. NBC is een stichting en staat onder toezicht van de twee brancheorganisaties in de bakkerijbranche; NBOV (Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging) en NVB (Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij). In totaal werken er 50 mensen bij het NBC in Wageningen.

NBC heeft een collectieve- en een commerciële tak. De collectieve tak bestaat uit de opbouw- en overdracht van kennis op het gebied van wet- en regelgeving, voedselveiligheid en de relatie consumptie en gezondheid. Deze kennis deelt het NBC niet alleen met de sector, maar ook met gezondheidsprofessionals en de consument. Hierbij moet worden gedacht aan voorlichting, maar ook aan diverse campagnes zoals Het Nationaal Schoolontbijt. Deze laatste activiteiten worden gedaan onder naam van het Voorlichtingsbureau Brood. Daarnaast verzamelt het NBC op continue basis marktinformatie (inclusief kennis, houding en gedrag) over het gebruik van brood en broodvervangende producten.

Ook op opleidingsgebied heeft het NBC een taak. NBC beheert een aantal examenbakkerijen die worden gebruikt door alle landelijke bakkerijopleidingsinstituten (ROC’s). Daarnaast speelt het NBC een belangrijke rol in het behalen van titels als 'Meester Patissier' en 'Meester Boulanger'.

De commerciële tak bestaat uit een aantal diensten en het houden van branchebrede wedstrijden als 'Bakker met Ster'. Bij diensten moet men denken aan adviezen op het gebied van producten, kwaliteit en bakkerijprocessen, maar ook aan verkoopcoaching, rendementsanalyses, ondernemingsscans en klanttevredenheidonderzoek.